Events / News

NMBU

NorZymeD Avslutningsmøte

NorZymeD, et av de store, næringsrelevante forskerprosjektene i BIOTEK2021, 18.oktober 2018 i Vitenparken, Campus Ås

NorZymeD har vært et flaggskip for norsk enzymforskning, med et budsjett på 55 millioner kroner over fem år. 40 millioner av dette finansiert av BIOTEK2021. I prosjektet NorZymeD har man jobbet med å finne effektive enzymer for både landbasert og marin sektor. Biokatalyse brukes i økende grad av industriaktører, og det er stadig behov for flere og bedre enzymer.

Program HER.

Påmelding

Fra årsseminaret i prosjektet NorZymeD i august 2017. Med fra venstre Antoine Mialon, MetGen; Gro Bjerga, Uni Research; Kjartan Sandnes, Biomega; Charlotte Blom, Novozymes og Hans Kleivdal, Uni Research.

Vi bygger norsk bioteknologi med enzym-satsingen

Samarbeidet med marin industri i storprosjektet NorZymeD begynner for alvor å gi resultater.

Gro Bjerga og kolleger i Uni Research og ved IRIS lager også teknologi som muliggjør storskala enzymproduksjon. Vi går inn i en spennende fase nå. Biomega skal være med å teste de nye enzymene, og om de kan oppnå større volumer av produktene sine, forteller forskeren. Samtidig bidrar forskningen til å bygge opp norsk bioteknologi, påpeker Bjerga. I europeisk sammenheng er det kanskje dette vi i Norge har vært litt svake på: å produsere enzymene selv.

For å få fram spesialtilpassede enzymer leter forskerne i naturen, f eks i skogen. Her finnes det mye spennende som er lite kartlagt.

Brukerstyrt enzymforskning – en ny gullgruve?

I NorZymeD-prosjektet definerer industriselskapene hvilke enzymer de trenger og nøyaktig hvilke behov de skal fylle. Forskerne leter i naturen etter de best egnede enzymene.

Events / News

The NorZymeD project

Enzyme development for Norwegian biomass - mining Norwegian biodiversity for seizing Norwegian opportunities in the bio-based economy.

Bioøkonomi

Ved hjelp av bioteknologi kan man bruke naturlige, levende råvarer til verdiskapning. Den såkalte bioøkonomien kan gi oss bedre forbruksvarer, grønn energi, nye arbeidsplasser og redusert klima- og miljøbelastning.

Bioøkonomi

Enzymfilm

Enzymfilm laget i forbindelse med Biokonferansen

Fiskebein blir menneskemat

Enzymer fra dyphavet kan bryte ned fiskebein, fiskehoder og annet avskjær til næringsrikt innhold i suppe, brød og energidrikk.

Enzymes

"I fremtiden spiser vi trær"

Vitenkafe: "I fremtiden spiser vi trær", torsdag 7. mai, 2015, Vitenparken

Sitkagran kan om få år erstatte soya fra Brasil i fiskefôr. Hvordan er det mulig? Bli med på vitenkafe og hør om spennende forskning internasjonalt og hva som er på gang på universitetet på Ås, NMBU.

Forskningstorget

Forskningstorget i Oslo og Bergen

I forbindelse med Forskningsdagene var NorZymeD representert på Forskningstorget i Bergen og Oslo

NorZymeD annual meeting in Bergen, Norway, August 23, 2017

NorZymeD is a Norwegian research project, involving five academic partners and four industry partners, where we work on biodiscovery and development of enzymes for hydrolysis of biomass. It involves enzymes for blue and green biotech or biomasses, mainly new proteases and enzymes involved in degradation of lignocelluose. Project leader is Vincent Eijsink

Opera

NorZymeD tredje åpne seminar 2015

Tid; 27.august 2015    Sted; Thon Hotel Opera, Oslo

Regjeringens arbeid med en bioøkonomistrategi; se link

Påmelding til Heidi Rudi; heidi.rudi@nmbu.no

Facebook arrangement her

Presentasjoner:

Vincent Eijsink, Prosjektleder NorZymeD, Professor, NMBU; Velkommen til møtet

Ole Jørgen Marvik, Spesialrådgiver, Innovasjon Norge, styreleder NorZymeD; Bioteknologi som drivkraft i bioøkonomien

Ove Trellevik, Medlem av Næringskomiteen, Stortinget;  Hvor vi er, og hvor vi skal med bioøkonomien

Thomas Malla, Spesialrådgiver, Nærings-og fiskeridepartementet; Regjeringens arbeid med en bioøkonomistrategi

Marie Dahlstrøm, Forsker, Borregaard;  From the laboratory to the factory - when enzymes become business

Inger Lin Uttakleiv Ræder, Forsker, UiT; From chitin to high-value monosaccharides

NorZymeD andre åpne seminar 2014

Tid: Onsdag 27. august 0930– 1530     Sted: Raddison Blu Royal Hotel, Bergen
Program og påmelding her

NorZymeDs første åpne seminar 2013

"NorZymeD: Innovativ enzymteknologi for norsk bioøkonomi" fant sted i Oslo 22. august 2013.

Den nye bio-økonomien -fra grunnforskning til industriell næring

Seminar i regi av Tekna Biotek,  Litteraturhuset torsdag 21. november kl. 18.00

Opera

NorZymeD tredje åpne seminar 2015

Tid: Torsdag 27. august 10.00-16.00     Sted: Thon Hotel Opera, Oslo

Regjeringens arbeid med en bioøkonomistrategi se link

Animasjonsfilm om bioøkonomi; link

Påmelding til Heid Rudi; heidi.rudi@nmbu.no

NASJONAL BIOØKONOMISTRATEGI

Regjeringen har besluttet at det skal utarbeides en nasjonal bioøkonomistrategi. Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug, næringsminister Monica Mæland og fiskeriminister Elisabeth Aspaker har ansvaret for utarbeidelsen.

In situ inkubator på dyphavet, UiB

Biologisk skattekiste på dyphavet

I forbindelse med at in situ inkubatorer ble tatt opp fra dyphavet var det innslag på Schrødingers katt 12.februar 2015.  Forsker Ida Helene Steen leder denne forskningen på UiB.

Den nye bio-økonomien -fra grunnforskning til industriell næring

Seminar i regi av Tekna Biotek,  Litteraturhuset torsdag 21. november kl. 18.00